Een Nieuw Geluid

Wanneer:
4 november 2017 @ 15:00
2017-11-04T15:00:00+01:00
2017-11-04T15:15:00+01:00
Waar:
Lutherse Kerk
Haddingestraat 23
9711 KC Groningen
Nederland
Kosten:
€ 25,-
Barokensemble Cordevento XL met Erik Bosgraaf

Concert orgel met barokensemble Cordevento XL en blokfluitist Erik Bosgraaf
Organist: Matthias Havinga
Cordevento ensemble onder leiding van Erik Bosgraaf

Het wereldberoemde ensemble Cordevento onder leiding van blokfluitist Erik Bosgraaf geeft dit klassieke concert met barokmuziek van Bach, Händel en andere bekende componisten. In dit concert is een verrassing opgenomen: een stuk dat speciaal is gecomponeerd voor het nieuwe barokorgel van de Lutherse Kerk door componiste Seung-Won Oh uit Zuid Korea. Hoe bijzonder is dat? Het is een moderne compositie voor het nieuwe orgel en barokensemble, met intieme geluiden en glanzende solorollen. Hedendaagse stijlen worden gecombineerd met oude klanken.

Nieuwe compositie geïnspireerd op historie
Wat is het verhaal achter de nieuwe compositie? En hoe raakt een componist uit Korea betrokken bij het Schnitgerfestival? Erik Bosgraaf vertelt: “Ik heb al langere tijd contact met Seung-Won om ‘iets’ te gaan doen met historische instrumenten. Wat ons op dit spoor bracht was Hendrick Hamel, een Nederlandse schipbreukeling uit de 17e eeuw die Korea voor het eerst bekendheid gaf in Europa in die tijd. In de 17e eeuw was de blokfluit het populairste instrument in de Republiek der Nederlanden, en wij fantaseerden over wat er zou gebeuren als Hamel zijn blokfluit mee had genomen naar Korea. Deze hypothetische geschiedenis vormde voor ons een inspiratiebron!”

Programma

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Concerto in d-Groot BWV 1053
– Allegro
– Sicilliano
– Presto

Georg Frideric Händel
Pasticcio voor blokfluit, strijkers en BC
Selectie uit opera aria’s

J.S. Bach
Pedal Excercitium BWV 598

Triosonate V, BWV 529
– Allegro
– Largo
– Allegro

J.S. Bach
Sinfonia uit Cantate BWV 182 ‘Himmelskönig
sei willkommen’

Seung-Won Oh (1969)
Mixtures


Meer informatie

 • Erik Bosgraaf:
  Nederlands bekendste blokfluitist, tevens musicoloog. Hij wordt ook beschouwd als een van ’s werelds meest virtuoze blokfluitisten, en hij is zeker de avontuurlijkste. De blokfluit is voor hem een onuitputtelijke bron van inspiratie en mogelijkheden. Hij improviseert, speelt jazz, werkt met elektronica en zoekt samenwerking op het gebied van andere kunstdisciplines, bijvoorbeeld met filmmakers. Hij treedt in de hele wereld op met zijn Ensemble Cordevento, is betrokken bij Musica Antica Nova. Daarnaast werkt hij onder andere met het Dallas Symphony Orchestra (Jaap van Zweden), Nederlands Kamerorkest (Gordan Nikolic), Residentie Orkest (Reinbert de Leeuw), Holland Symfonia (Otto Tausk), het Noord-Nederlands Orkest (Johannes Leertouwer), Radio Kamer Orkest (Thierry Fischer, Andreas Delfs) en Sinfonia Rotterdam (Alessandro Crudele). Ook nam hij drie albums op met rockband Echos Minor. Hij won diverse prijzen, waaronder de Londense Borletti-Buitoni Trust Award en Nederlandse Muziekprijs. http://www.erikbosgraaf.com/ . Zie ook Youtube:https://www.youtube.com/results?search_query=erik+Bosgraaf
 • Cordevento:
  Dit barokensemble bestaat in de basis uit een trio: Erik Bosgraaf, Alessandro Pianu, Izhar Elias. Zij spelen in wisselende samenstellingen met andere musici op (kopieën van) oude instrumenten. Cordevento speelt in heel Europa, Amerika en Rusland op prestigieuze festivals. Luister hier naar de tientallen uitvoeringen van Cordevento: https://www.muziekweb.nl/Link/M00000388284/CLASSICAL/Ensemble-Cordevento (voor leden van de bibliotheek gratis na inloggen), of koop een van de vele mooie cd’s.
 • Seung-Won Oh:
  Zuid-Koreaanse componist, nu wonende te Chicago. Ze studeerde in de Verenigde Staten en wint regelmatig prijzen. Bijvoorbeeld in Seoul de derde Internationale compositiewedstrijd, waar ze zowel de eerste prijs als de publieksprijs won. En in Nederland de Toonzettersprijs in 2010. Haar werk wordt gespeeld in Europa, Amerika en Azië. Zie ook http://www.seungwonoh.org
 • Hendrick Hamel:
  Nederlandse schipbreukeling in Korea: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Hendrik_Hamel