Cantatedienst

Wanneer:
31 oktober 2017 @ 19:30
2017-10-31T19:30:00+01:00
2017-10-31T19:45:00+01:00
Waar:
Lutherse Kerk
Haddingestraat 23
9711 KC Groningen
Nederland
Kosten:
the memorial service is free; collection taken afterwards.
Ton Koopman

Cantatedienst
organist: Tymen Jan Bronda
dirigent: Ton Koopman
Luthers Bach Ensemble

Vandaag is dé dag dat Luther 500 jaar geleden de Reformatie afkondigde door 95 stellingen aan de deur van de kerk in Wittenberg te spijkeren. De Lutherse gemeente in Groningen viert dat met een cantatedienst. De nieuwe predikante van de Lutherse Gemeente, Ds. Maren Overbosch, zal deze dienst leiden. De viering staat in het teken van een uitspraak van Luther die als prikkel voor onze gedachten voorzien is van een kleine variatie: ‘Hier sta ik. Kan het ook anders?’ – In een korte overweging zullen wij stilstaan bij het hervormingsstreven van de reformatie en trekken wij deze lijn door naar onze tijd.

Zo’n cantatedienst is een vruchtbare combinatie van woord en muziek en vooral ook een lust voor het oor. Zeker deze, want dirigent en organist Ton Koopman & het Luthers Bach Ensemble verzorgen de muziek, helemaal in de stijl van vroeger. Op het muzikale programma staat natuurlijk de bekende en heel mooie cantate Ein Feste Burg ist unser Gott van Johann Sebastian Bach.

Het is ook een primeur en een feest, omdat vandaag het nieuwe orgel in de Lutherse Kerk in gebruik is wordt genomen. Voordat echter de allereerste toon zal klinken, zal het instrument aan het begin van de dienst worden gezegend.  Een unieke kans om in de feestelijke context van een lutherse viering te genieten van fraaie muziek.

Iedereen is van harte welkom.

Meer informatie

 • Barokorgel in de Lutherse Kerk:
  Voor meer informatie over het nieuwe barokorgel in de Lutherse Kerk zie: http://www.schnitgerorgel2017.nl/nl/home
 • Ton Koopman:
  Dirigent, organist, klavecinist en docent. In 1979 richtte Ton Koopman het Amsterdam Baroque Orchestra op, waaraan in 1992 het Amsterdam Baroque Choir werd toegevoegd. Als Amsterdam Baroque Orchestra & Choir verwierf het al snel wereldfaam als een leidend ensemble op het gebied van de authentieke uitvoeringspraktijk. Hij treedt op als gastdirigent voor wereldberoemde orkesten, zoals de Berliner Philharmoniker, New York Philharmonic en nog veel meer. http://www.tonkoopman.nl
 • Tymen Jan Bronda:
  Vaste cantor-organist van de Lutherse kerk en oprichter van het Luthers Bach Ensemble (2006). Als dirigent is hij verder verbonden aan kamerkoor Tiraña uit Groningen. Hij nam diverse cd’s op, geeft concerten in binnen- en buitenland en is initiatiefnemer van het project ‘Schnitger2017’.
 • Luthers Bach Ensemble:
  In 2006 opgericht door Tymen Jan Bronda, vaste organist van de Lutherse Kerk in Groningen. Het Luthers Bach Ensemble is gespecialiseerd in barokke muziek, het voerde naast diverse Bachcantates alle Lutherse Missen van Bach uit. http://www.luthersbachensemble.nl/
 • Motet:
  Een motet was in de tijd van Bach een eenvoudige versie van een cantate, die door een kleiner orkest gespeeld kon worden, bijvoorbeeld om op de kosten van een rouwdienst of verjaardag te besparen. Niemand weet voor wie of welke gelegenheid Bach zo’n vrolijk motet componeerde als in deze dienst te horen is. Zie ook http://eduardvh.home.xs4all.nl/BWV/225.html
 • Cantate:
  Een zangstuk met instrumentale begeleiding voor een of meer solistische stemmen en (meestal) een koor.
 • Cantatedienst:
  Een kerkdienst waarin de cantate van Bach centraal staat. De hele dienst is afgestemd op de Bachcantate.
 • BWV nummer:
  De afkorting staat voor het Duitse Bach Werke Verzeichnis. Met nummers die de werken van Bach kregen doordat Wolfgang Schmieder in 1950 een catalogus maakte waarin hij het werk thematisch ordende en op volgorde plaatste. De catalogus heet Thematisch-systematisches Verzeichnis der musikalischen Werke von Johann Sebastian Bach.