Concert Nederlandse Bachvereniging

Wanneer:
2 november 2017 @ 20:00
2017-11-02T20:00:00+01:00
2017-11-02T20:15:00+01:00
Waar:
Lutherse Kerk
Haddingestraat 23
9711 KC Groningen
Nederland
Kosten:
vanaf € 15,-

Concert door de NBV ‘Van Buxtehude tot Bach’.

Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Jos van Veldhoven
Organist: Leo van Doeselaar

Kaarten
– 1e rang € 32,50,-
– 2e rang /normaal € 27,50 Uitverkocht
– 3e rang € 15,- ( luister-zitplaatsen )

We zijn er trots op dat de Nederlandse Bachvereniging deel uitmaakt van ons concertprogramma. Tenslotte vormen de leden van dit ensemble de absolute top in de muziek van Bach. En dan bedoelen we ook écht de top van de top. Dit is bij uitstek het concert waarvoor het nieuwe barokorgel in de Lutherse Kerk is gebouwd; het orgel staat centraal.

Er staat heel bijzondere muziek op het programma. De Bachvereniging schrijft dit erover: ‘Een heerlijk uitbundig feestnummer met het orgel in de hoofdrol is de sinfonia uit Bachs’ cantate BWV 169. Daar blijft het dit concert niet bij, want ook andere sinfonia’s komen langs. Het orgel blijft eerste viool spelen: luister maar naar Vater unser en de cantate Vergnügte Ruh. Alsof Bach – zelf natuurlijk ook een kundig organist – wil zeggen: ‘Zó veelzijdig is dit instrument’. Naast Bach passeren ook Bachs inspiratiebronnen de revue in dit concert. Zijn voorganger als cantor in Leipzig bijt het spits af: Johann Kuhnau met zijn mini-cantate Gott sei mir gnädig. Wat we voor het slot bewaren, is Buxtehude. Als je zijn rijke fantasie en creatieve vrijheid goed beluistert, snap je waarom Bach vier maanden bij hem verbleef in Lübeck. Alsof hij er geen genoeg van kon krijgen…’.

Jos van Veldhoven is de dirigent en artistiek leider van de Nederlandse Bachvereniging, Leo van Doeselaar is de titulair organist van de Martinikerk. De Nederlandse Bachvereniging werd opgericht in 1921 om Bachs Matthäus-Passion uit te voeren in de Grote Kerk in Naarden. In kleinere bezetting en bewust in een kerk, als tegenhanger van Willem Mengelbergs uitvoeringen in het Amsterdamse Concertgebouw. Door de jaren heen groeiden zij uit tot een toonaangevend ensemble met een flexibele kern. Met zijn innovatieve programmakeuzes en gedegen onderzoek werpt Jos van Veldhoven telkens weer nieuw licht op het werk van Bach en tijdgenoten.

Programma

Johann Sebastian Bach 1685-1750
Sinfonia uit cantate BWV 169

Johann Kuhnau 1660-1722
Gott sei mir gnädig

Johann Sebastian Bach
Vater unser im Himmelreich BWV 682
uit: Dritter Theil Clavier Übung
Vergnügte Ruh, beliebte Seelenlust BWV 170
cantate voor de zesde zondag na Trinitatis

Johann Sebastian Bach
Sinfonia uit BWV 146/1
Wir müssen durch viel Trübsal BWV 146/2
sinfonia uit BWV 21

Dietrich Buxtehude 1637-1707
Nimm von uns Herr BuxWV 78

Bijzonderheden

Dit concert is in samenwerking met De Oosterpoort & de Stadsschouwburg Groningen.

 

Meer informatie

 • Nederlandse Bachvereniging:
  https://www.bachvereniging.nl/nederlandse-bachvereniging
 • Jos van Veldhoven:
  Jos van Veldhoven is de artistiek leider van de Nederlandse Bachvereniging. Hij studeerde muziekwetenschap en koor- en orkestdirectie. Hij is docent koordirectie aan het Conservatorium van Amsterdam en het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. In 2007 werd hij benoemd tot ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw om zijn baanbrekende werk voor de oude muziek. https://www.bachvereniging.nl/artistiek-leider
 • Leo van Doeselaar:
  Leo van Doeselaar is een veelzijdig musicus, die als organist, pianist en fortepianist een enkele eeuwen omvattend repertoire bestrijkt. Naast zijn “Professur” aan de Universität der Künste in Berlijn heeft hij als organist een grote concertpraktijk opgebouwd in binnen-en buitenland. http://www.leovandoeselaar.com
 • All of Bach project:
  In 2013 begin de Bachvereniging met het opnemen van alle werken van Bach. Elke vrijdag vind je hier een nieuwe opname van een van de werken van Johann Sebastian Bach, uitgevoerd door de Nederlandse Bachvereniging en vele gastmusici. Bij elk stuk vind je de concertregistratie, interviews, achtergrondinformatie en publieksreacties http://allofbach.com/nl/.
 • Sinfonia:
  Een sinfonia is een instrumentaal muziekstuk. Het woord is afkomstig uit het Italiaans en is in de meeste talen gelijk aan het woord voor symfonie. Een sinfonia is oorspronkelijk (vroeg-Barok periode) een kort muziekstuk dat gespeeld werd direct voorafgaand aan een (vocale) opera of kerkmuziek.
 • Cantate:
  een zangstuk met instrumentale begeleiding voor een of meer solistische stemmen en (meestal) een koor.