Lunchconcert

Wanneer:
4 november 2017 @ 12:30
2017-11-04T12:30:00+01:00
2017-11-04T12:45:00+01:00
Waar:
Lutherse Kerk
Haddingestraat 23
9711 KC Groningen
Nederland
Kosten:
€ 10,-

Lunchconcert
Organist: Reitze Smits
Barokviool: Mariëtte Holtrop

De combinatie orgel met viool is op zichzelf al heel bijzonder. Daarbij komt dat je als bezoeker van dit concert plaatsneemt rondom het nieuwe barokorgel boven op het balkon in de Lutherse Kerk. Het nieuwe barokorgel kun je dus van heel dichtbij bekijken en beluisteren.

Deze intieme setting voegt een extra dimensie toe aan het concert voor orgel en viool dat organist Reitze Smits en zijn vrouw violiste Mariëtte Holtrop geven. Beiden zijn top-musici.

Bijzonderheden:
Op het balkon is plaats voor maximaal 50 mensen, overige bezoekers nemen plaats in de kerk. Het balkon is niet bereikbaar voor mensen die slecht ter been zijn. Maar ook in de kerkzaal kun je van dit concert genieten!

Programma

J.S. Bach (1685-1750)
Preludium in G BWV 568

J.S. Bach
Vier bewerkingen van Aria’s uit Cantates
– Cantabile, ma un poco Adagio, BWV 1019a
-‘Jesus soll mein erstes Wort in dem neuen Jahre’
BWV 171/4
-‘Bete, aber auch dabei’, BWV 115/4
– ‘Kommst du nun von Himmel herunter’
G (Schubler), BWV 137/2

F.A. Bonporti (1672-1749)
Invenzio Quarta voor viool en b.c.
– Largo
– Balletto, Allegro
– Aria, Adagio
– Corrente, Presto

A.Vivaldi
Concerto in d klein
orgelbewerking van J.S. Bach, BWV 596
– (Allegro) – Grave – Fuga
– Largo e spicato
– Finale, Presto

Meer informatie

  • Reitze Smits:
    Geïnspireerd door zijn werk als orgeldocent aan het Utrechts Conservatorium en het Lemmensinsituut in Leuven (B.), kregen improvisatie en de totale breedte van het orgelrepertoire weer de volle aandacht. Hij speelde concerten in de meeste Europese landen en gaf cursussen in o.m. Toulouse, Haarlem, Brno, Oundle en op Mallorca. Hij was gedurende lange tijd organist op historische orgels in Breukelen en Zaltbommel.  Momenteel is hij organist in de Grote Kerk in Vianen. Op het Thomas-orgel in die kerk nam hij onder meer een cd op met het Dritter Teil der Clavier Übung van J.S.Bach. Initiatiefnemer en artistiek leider van Festival voor de Wind, dat orgel met andere podiumkunsten combineert. In 2010 ontving hij de Sweelinckprijs voor zijn verdiensten voor de orgelcultuur. http://www.reitzesmits.nl/
  • Mariëtte Holtrop
    Specialist in het bespelen van de barokviool. Zij speelde in diverse barokorkesten in binnen- en buitenland. Zij was van 1991 tot 2012 vaste concertmeester, mede-oprichter en -artistiek verantwoordelijk van en voor Concerto d’Amsterdam. Momenteel speelt zij veel kamermuziek, met name als eerste violiste in Concerto Instrumentale.
    Als (mede-)concertmeester is zij verbonden aan Accademia Amsterdam, Camerata da Fusignano en Barokopera Amsterdam. Mariëtte Holtrop geeft regelmatig cursussen en coacht orkesten en ensembles, waaronder het semi-professionele barokstrijkorkest SaraBandA. http://www.forumvocaal.nl/cms/?page_id=1514