Orgelmatinee

Wanneer:
3 november 2017 @ 17:00
2017-11-03T17:00:00+01:00
2017-11-03T17:15:00+01:00
Waar:
Lutherse Kerk
Haddingestraat 23
9711 KC Groningen
Nederland
Kosten:
€ 10,-
Sietze de Vries

Orgelmatinee
Organist: Sietze de Vries

In dit concert bepaalt de organist nog meer dan anders de toon en het karakter van de muziek: organist Sietze de Vries improviseert zijn muziek in barokke stijl en weet als geen ander de specifieke kenmerken van de instrumenten die hij bespeelt tot bloei te brengen. Door het jaar heen geeft hij concerten over de hele wereld. Vandaag doet hij dat op het nieuwe barokorgel in de Lutherse Kerk. Het wordt een absolute verrassing om de klankkleur van het nieuwe orgel te horen van deze improvisatievirtuoos.

Auditieopdracht van de Dom in Hamburg
Het muzikale programma bestaat uit de ‘Orgelprobe Aufgaben’, zoals ze zijn opgetekend door Johann Mattheson (1681 -1764) in zijn ‘Grosse General-Baß-Schule’. Hierin beschrijft hij precies welke eisen er aan een organist gesteld werden om organist van de Dom in Hamburg te worden. Er werd destijds geen literatuur gevraagd: alles moest ter plekke geïmproviseerd worden! Variërend van een Praeludium en een Fuga tot variaties op een gegeven koraal. Sietze de Vries zal proberen deze ‘Orgelprobe’ zo precies mogelijk te volgen en zo een volledig geïmproviseerd concert te geven, waarbij het orgel in al z’n klankkleuren te horen is.

Meer informatie

  • Sietze de Vries:
    Organist gespecialiseerd in improvisatie en kerkmuziek. Docent aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen en ‘visiting professor’ aan de universiteit van Collegedale (USA) en de McGill Summer Organ Academy te Montreal (CA). Tevens artistiek leider van Orgel Educatie Centrum Groningen. Hij won maar liefst 15 orgelconcoursen en is promotor van het historisch orgelbezit en het Edskesorgel. http://www.sietzedevries.nl