Slotconcert

Wanneer:
5 november 2017 @ 15:00
2017-11-05T15:00:00+01:00
2017-11-05T15:15:00+01:00
Waar:
Martinikerk
Martinikerkhof 3
9712 JG Groningen
Nederland
Kosten:
Tickets are free; collection taken after the concert
Ensemble Inalto

Slotconcert: cadeau voor alle Stadjers en festivalbezoekers
Organist: Bernard Foccroulle
Ensemble Inalto dat bestaat uit zinken en trombones
 
Het wereldberoemde Schnitgerorgel in de Martinikerk sluit het festival af, met een groots en daverend concert. Heb je het orgel nog nooit beluisterd, dan is dit een prima gelegenheid om dat alsnog te doen.

Kenners hoeven we niet te vertellen hoe mooi het orgel hier is, zij komen keer op keer zonder aanmoediging. De Belgische organist Bernard Foccroulle bespeelt vandaag het orgel en krijgt versterking van het ensemble Inalto. De artistiek leider is Lambert Colson, de schoonzoon van Bernard Foccroulle.

Kom en geniet van dit muzikale spektakel in deze prachtige kerk. Zoiets als het vuurwerk waarmee 28 augustus wordt afgesloten: dat wil je niet missen.

Omdat dit het vijfde Schnitgerfestival is en we 500 jaar Luther vieren, biedt de organisatie dit concert aan als cadeau voor alle Stadjers en trouwe festivalbezoekers. Met dank aan de sponsoren. We houden wel een collecte voor een vrijwillige bijdrage in de kosten.

Programma

Galliarda Battalia – Samuel Scheidt
Veni Redemptor Gentium Versus 1 & 5 – Samuel Scheidt

Praeludium en Triple Fuga Es-dur BWV 552 Johann Sebastian Bach

Canzon O Nachbach Roland – Samuel Scheidt

Toccata F-dur, BuxWV 156 Dietrich Buxtehude

Johann Georg Christian Störl – Sonata a 4
Canzon corrolarium – Johann Hermann Schein

Passacaglia c-moll BWV 582 Johann Sebastian Bach
Paduan Dolorosa à 4 – Samuel Scheidt
Canzon a 5 Super Cantionem Gallicam

Meer informatie

  • Bernhard Foccroulle: Belgisch organist en componist. Op het Festival van Royan voor hedendaagse kunst in 1974 begon zijn internationale carrière. Hij vestigde zijn naam zowel door het uitvoeren van barokmuziek (zoals van Johann Sebastian Bach) als van hedendaagse muziek. Als docent muziekanalyse aan het Koninklijk Conservatorium van Luik, componeerde hij talrijke stukken voor orgel, voor viola da gamba en voor kamerorkest. https://nl.wikipedia.org/wiki/Bernard_Foccroulle
  • Ensemble Inalto: Ensemble dat zinken (cornetto’s) en trombones bespeelt en daarmee oude muziek laat herleven.  Cornetto’s behoorden in de 16e en 17e eeuw tot de belangrijkste muziekinstrumenten. Meer over Inalto.
  • Zink: ook wel cornetto genoemd, is een blaasinstrument dat zijn glorietijd beleefde tijdens de renaissance – en ook nog in de vroege Barok, bijvoorbeeld in de muziek van Claudio Monteverdi -maar dat vervolgens in onbruik raakte. https://nl.wikipedia.org/wiki/Zink_(muziekinstrument)
  • Het Schnitgerorgel in de Martinikerk: misschien wel het beroemdste orgel dat er is. Orgelliefhebbers van over de hele wereld komen naar Groningen om dit orgel te horen of om erop te spelen. De bouw van het hoofdorgel in de Martinikerk begon rond 1480. Bij de eerste bouwfase was de humanist Rudolf Agricola als adviseur betrokken. De ontwikkeling van het orgel kende haar hoogtepunt in de 18de eeuw nadat het achtereenvolgens door Arp Schnitger, diens zoon Franz Casper en Albertus Hinsz was uitgebreid. Tijdens de restauratie van het orgel (voltooid in 1984) is de situatie van 1740 als uitgangspunt genomen. Met zijn 3500 pijpen en 53 registers is het orgel van de Martinikerk één van de grootste Noord Europese barokorgels. De registers zijn verdeeld over hoofdwerk, rugwerk en bovenwerk en een vrij pedaal.