Muziek uit de Hanze

Muziek uit de Hanze

Muziek uit de Hanze

PERSBERICHT

Muziek uit de Hanze
Het Schnitgerfestival is weer ‘in stad’ – 19 t/m 22 oktober 2023

In 2023 vindt de negende editie van het Schnitgerfestival plaats in Groningen, deze keer met het thema ‘Muziek uit de Hanze’. Het programma laat de muziek- en cultuurliefhebber weer in de handen wrijven: bekende artiesten, vocale en instrumentale ensembles, nachtelijke jazz, een excursie, film, theater en ook veel orgel – gespeeld door internationale concertorganisten. En dat alles rondom de beroemde historische orgels van de stad.

Het Schnitgerfestival wordt sinds 2013 georganiseerd om de Groninger orgels op een frisse, vernieuwende manier onder de aandacht te brengen. Voor organisator Stichting Groningen Orgelstad is het festival een van de pijlers onder het werk dat zij doet om de orgels bekendheid te geven en te bewaren voor toekomstige generaties. Het festival vindt om het jaar plaats in afwisseling met het internationale orgelconcours IMOCG.

Lucie Horsch
Er staan dit jaar weer verschillende bekende namen op het festivalprogramma, om te beginnen met blokfluitiste en publiekslieveling Lucie Horsch die op 19 oktober het openingsconcert verzorgt in de Akerk. Zij treedt op met het barokorkest van het Luthers Bach Ensemble. Een grote rol in dit concert is ook weggelegd voor de Franse organiste Anne-Gaëlle Chanon die op het beroemde Schnitger-orgel uit 1702 speelt.

Andere musici die tijdens het festival optreden zijn de internationaal gerenommeerde organist Pieter-Jelle de Boer, het Europäisches Hanse-ensemble uit Lübeck bestaande uit excellente jonge musici geleid door Manfred Cordes, jazz-trio Klatwerk3 (met jazz op het Van Oeckelen-orgel in de Lutherse Kerk), en Vincent van Laar die, begeleid door The Northern Consort, een concert geeft op het Picard-orgel in de Martinikerk (dus niet op het Schnitger-orgel!).

Cross-over
De organisatie van het Schnitgerfestival wil graag experimenteren met onverwachte combinaties van muziekstijlen en kunstvormen, zogenaamde cross-overs. Naast de jazz van Klatwerk3 is er bijvoorbeeld een jeugdvoorstelling in de Akerk met verhalenverteller Frank Belt en organist Eeuwe Zijlstra en in de bioscoop van het Forum wordt de waddenfilm ‘Silence of the Tides’ vertoond, waarbij de ‘silence’ door orgelmuziek wordt verklankt.

Hanze-thema
Rode draad tijdens het festival is het thema ‘Muziek uit de Hanze’. Er is een Hanze-expositie in de Akerk, er wordt een speciale animatiefilm gemaakt over de orgelbouw in de Hanzeperiode en we horen natuurlijk componisten uit de Hanzesteden (o.a. Scheidemann, Telemann, Buxtehude, maar bijvoorbeeld ook de Nederlandse componist Sweelinck die uit Deventer kwam). Ook wordt er opgetreden door artiesten uit Hanzesteden, zoals het eerdergenoemde Hanse-Ensemble en niet te vergeten het NDR-Vokalensemble uit Hamburg. Dit beroemde gezelschap staat onder leiding van Klaas Stok en verzorgt het slotconcert (een co-productie met SPOT Groningen) op zondag 22 oktober, in de Martinikerk.

Het Schnitgerfestival duurt van donderdag 19 t/m zondag 22 oktober 2023. Kijk voor meer informatie en toegangskaarten op www.schnitgerfestival.nl