NDR Vokalensemble en Pieter-Jelle de Boer

NDR Vokalensemble en Pieter-Jelle de Boer

De inschrijvingen zijn gesloten.
NDR Vokalensemble en Pieter-Jelle de Boer

NDR Vokalensemble en Pieter-Jelle de Boer

3420 3420 mensen hebben dit evenement bekeken.

Slotconcert van het Schnitgerfestival 2023 verzorgd door organist Pieter-Jelle de Boer en het NDR Vokalensemble onder leiding van Klaas Stok. Met werken uit de bloeitijd van de Hanzesteden.

Tickets kun u bestellen via deze link

Meer informatie

Tickets

Aanvullende informatie

Het slotconcert van het Schnitgerfestival 2023 biedt vocale muziek en orgelmuziek uit de zestiende en zeventiende eeuw met het NDR Vokalensemble en organist Pieter-Jelle de Boer. Het NDR Vokalensemble is het professionele koor van de stad Hamburg. Het ensemble is gespecialiseerd in een breed repertoire van renaissance tot aan hedendaagse muziek. Met tal van afwisselende programma’s treedt het koor regelmatig op in het Hamburgse concertgebouw de Elbphilharmonie en in vele  kerken en concertzalen in Duitsland en daarbuiten. Ook worden vele albums en andere opnames gemaakt voor radio en tv. Sinds 2018 staat dit gezelschap onder leiding van de Nederlandse dirigent Klaas Stok. Klaas Stok was van 2015-2020 koordirigent van het Groot Omroepkoor en hij is een veel gevraagd gastdirigent voor internationaal gerenommeerde ensembles, zoals Collegium Vocale Gent, Cappella Amsterdam en het Chor des Bayerischen Rundfunks. Dit concert wordt georganiseerd in samenwerking met SPOT-Groningen.   Met ‘Muziek uit de Hanze’ is het Schnitgerfestival toe aan zijn negende editie. Ook dit jaar biedt het festival oog- en oorstrelende voorstellingen en concerten rondom de historische Groninger orgels. Verschillende ensembles treden op, zowel instrumentaal als vocaal, maar er is ook jazz en film, een spannend jeugdprogramma met theater en muziek, en nog veel meer. Leuk voor iedereen die houdt van cultuur en muziek.

 

Datum en tijd

zondag 22-10-2023 @ 15:00

Delen met vrienden

Aanvullende informatie

In het slotconcert van het Schnitgerfestival 2023 brengen het NDR Vokalensemble en organist Pieter-Jelle de Boer o.l.v. dirigent Klaas Stok vocale en orgelmuziek uit de zestiende en zeventiende eeuw, met een hoofdrol voor onze eigen grootmeester uit die tijd: componist en organist Jan Pieterszoon Sweelinck.

 

Jan Pieterszoon Sweelinck (1567-1621) wordt nog steeds gezien als een van de grootse componisten die ons land voortbracht. Zijn beeltenis prijkte op ons papiergeld – het biljet van 25 gulden – en het beroemde Amsterdamse Conservatorium is naar hem vernoemd. Vanaf zijn vijftiende tot zijn dood op 59-jarige leeftijd was hij organist van de belangrijkste kerk in Amsterdam: de Oude Kerk. En zijn faam én invloed reikte verder dan Nieuweschans; via zijn leerlingen stond Sweelinck aan de basis van de zogeheten Noord-Duitse orgelschool, een periode waarin componisten als Buxtehude en later Bach tot bloei kwamen.
Voor dit concert dook dirigent Klaas Stok in de schatkist van Sweelinck en plukte daar enkele juweeltjes uit, die hij met zijn Hamburgse ensemble in de Martinikerk laat horen.

Op het Martiniorgel speelt Pieter-Jelle de Boer naast Sweelinck ook werken van Jacob Praetorius, Matthias Weckmann en Arvo Pärt.

 

Dit concert wordt georganiseerd in samenwerking met SPOT-Groningen.

 

PROGRAMMA

koor
Jan Pzn. Sweelinck (1562-1621) –
– Miserere mei. Domine
– Magnificat

orgel
Jacob Praetorius II (1586-1651) – Magnificat Quarti Toni (drie verzen)

koor
Arvo Pärt (*1935) – Da pacem Domine
Jan Pzn. Sweelinck – De profundis

orgel
Arvo Pärt – Pari intervallo

koor
Jan Pzn. Sweelinck – Psalm 42

PAUZE

orgel
Matthias Weckmann (1616-1674) – Fantasia in d

koor
Jan Pzn. Sweelinck –
– Canticum nuptiale: sponse musarum
– Tu as tout seul, Jan

Arvo Pärt – Summa

orgel
Jan Pzn. Sweelinck – Hexachord fantasie

koor
Jan Pzn. Sweelinck –
– Psalm 9
– Psalm 122
– Psalm 150

 

Sluiten